ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Στο Αγίασμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Χλώρακα, έτρεχε άφθονο νερό και σχημάτιζε μια μικρή λίμνη όπου μέσα μια κακιά μάγισσα έβγαινε κάθε μέρα να λουστεί, σκορπίζοντας το φόβο και τον τρόμο στους ντόπιους. Κανένας χωρικός δεν τολμούσε να πάει να γιάνει τις αρρώστειες του καθώς το αγίασμα ήταν θαυματουργό, ούτε κανένας να καλλιεργήσει τα γύρω χωράφια από το τρεξιμιό νερό.
Όμως ο ΧατζιηΤσιυρκακός Σιαμμάς ένας άφοβος βοσκός, μια μέρα της παράκατσε και όταν εμφανίστηκε, με τη μαγκούρα του τις έδωσε μερικές ξυλιές στη ράχη και η κακιά μάγισσα με μια φοβισμένη κραυγή έφυγε τρέχοντας, και από τότε κανείς στον τόπο εκείνο δεν ξανάκουσε γι αυτήν.

Ο λαϊκός θρύλος λέγει πως η κακιά μάγισσα ήταν πριν εκατοντάδες χρόνια μια όμορφη γυναίκα σύζυγος ενός ληστή που μια φορά τον απάτησε καθώς αυτός έλειπε καιρό, και όταν αυτός το έμαθε, με το σπαθί του κατακρεούργησε το πρόσωπο της και την καταράστηκε να ζει και να υποφέρει αιώνια. Η γυναίκα από τότε περιτριγυρίζει στην εξοχή και φοβίζει τους χωρικούς με την ασχήμια της.